Nieuws

Goldfever competitiewinnaar Regio West

25 augustus'15

Afgelopen zondag kon Goldfever (foto) (v. Atleet) de kampioenssjerp ontvangen. Hij behaalde in de finale van de competitie een derde plaats, echter kon hem de eindtitel niet ontgaan. Van de tellende wedstrijden behaalde hij 3x een 1e plaats. Dit was goed voor 30 punten! Goldfever is in eigendom van Wim Jansen uit Olst en staat sinds begin dit jaar bij ons in training. Deze grote ruin komt uit de bekende stam van Cees van Dijk uit Bunnik want het is een nakomeling van Udalburga (de volle zus van Tidalburga).

Op de Hippiade een dag eerder mocht Emaire in het damesnummer aan de start komen met Marie-Josť. Marie-Josť had Emaire zeer goed aan gang en behaalde een 4e plaats! In de rubriek tweespannen reed Nico met Emaire en Elegante Dame dit span merries liepen wat onstuimig en behaalde een 5e plaats.

Een week eerder op de Tuigpaardendag behaalde Tidalburga in rubriek oudere fokmerries in tuig een 5e plaats. De 3 jarige merrie Haistina (v. Atleet) was helaas erg onder de indruk van de hele entourage en kwam derhalve niet in het ritme. Emaire liep in de rubriek Keur- en Elite merries zeer constant en overtuigend, helaas was de jury niet overtuigd van haar kwaliteiten waardoor Emaire genoegen moest nemen met een 10e plaats.

Concoursseizoen in volle gang

4 augustus'15

Inmiddels is het concoursseizoen in volle gang en is wegens omstandigheden de site niet eerder bijgewerkt. Onze excuses hiervoor.

Het seizoen verloopt zeer voorspoedig, zo is de Centrale Keuring in Meerkerk op 18 juli zeer goed verlopen en werd de 2 jarige Izawalda (v. Cizandro uit Zuwalda v.Saffraan) kampioen bij de 2 jarige merries. Izawalda is gefokt en in eigendom van de heer Dekker uit Kortenhoef. Izawalda behaalde daarnaast in het dagkampioenschap een 2e plaats en mocht zicht Reserve-dagkampioen noemen. Emaire liep op de keuring in de rubriek Keurmerries met overmacht naar de overwinning en werd daardoor kampioen bij de Keurmerries en ontving samen met Izawalda en de 3 jarige Haystina (Atleet uit Rustina v. Manno) een uitnodiging voor de Nationale Tuigpaardendag.

Emaire blijkt inmiddels voor de kar ook de smaak te pakken te hebben en wist in Valkenburg de kleine limiet te winnen en in Santpoort deed ze daar nog een schepje bovenop en won zowel de grote limiet als het Damesnummer met Marie-Jose. Daarnaast loopt ze het gehele seizoen regionaal telkens bij de kopgroep. Nationaal weet ze de jury nog niet te overtuigen en beland hier geregeld in de middenmoot. Samen met Elegante Dame (v. Vaandrager) van Dhr. Luyer uit Kortenhoef vormt Emaire een mooi gelijk span, samen zijn ze inmiddels 5x gestart en behaalde al 2x een tweede plaats.

In de competitie bij de Regio West loopt Goldfever (Alteet uit Udalburga v. Manno) van Wim Jansen aan kop in de puntentelling. In Valkenburg debuteerde de grote ruin met een mooie 4e plaats, daarna liep hij in Meerkerk, Santpoort en Opmeer naar de overwinning. Op 23 augustus loopt hij de finale op de Clubdag in Grootschermer.

Cognac is dit seizoen ook in goede vorm. Hij weet zich nationaal en regionaal bij de kopgroep te vestigen. Samen met Tidalburga vormen ze het ereklasse span. Samen hebben ze tot op heden alleen maar top 3 klasseringen behaald. Waarbij ze inmiddels goed zijn voor 4 overwinningen. Kortom we kunnen terugkijken op een geslaagde eerste helft van het seizoen.

CH Doornspijk en CH Bennekom

18 mei '15

Doornspijk

Op 9 mei werd dit jaar het concours in Doornspijk georganiseerd. Gelukkig bleef het dit jaar wel droog en kon het concours gewoon doorgaan. Dit jaar werd het concours op een naastgelegen voetbal terrein georganiseerd. Emaire begon de dag in de kleine limiet. Nadat ze in De Bilt weer een stijgende lijn te pakken had leek ze zit dit in Doornspijk vast te houden en liep wederom een nette koers. De tegenstand in deze rubriek look er niet om, de rubriek werd namelijk gewonnen door de KWPN dekhengst Dylano, die gevolgd wordt door een andere KWPN dekhengst Fantijn. Daarna volgde de meervoudig topsportmerrie van het jaar Den Roos. Emaire behaalde in deze zware groep een 6de plaats. In de grote limiet liep Cognac op zijn beurt ook tegen zware concurrentie aan. Delviro won deze rubriek gevolgd door topsportmerrie Wendelrose. Cognac liep een foutloze koers maar kwam net tekort om een hogere klassering dan de 5e plaats te behalen. Nico besloot om Tidalburga in de regionale ereklasse te starten, hetgeen niet een onverstandige beslissing was omdat Tidalburga behoorlijk fris was op het achter terrein. In de koers bleef ze iets vlak waardoor ze een 8e plaats behaalde. Tijdens de rubriek tweespannen was slechts deelname van 3 combinaties. Cognac en Tidalburga liepen een zeer goede koers en leken naar de overwinning af te stevenen. De jury besloot anders en plaatste ons span op een tweede plaats achter Leendert Veerman.

Bennekom

Tijdens Hemelvaartsdag is Nico sinds jaren weer naar Bennekom afgereisd. Emaire liep in de kleine limiet wederom naar een 5e plaats. Daarna was het de beurt aan Cognac in de grote limiet. Cognac had wederom te maken met een zware groep limiet paarden. Cognac behaalde een 6e plaats. Bij de limietspannen startte Nico de volle zussen Dumaire en Emaire beide in eigendom van Johan Kramer. Dumaire was nogal overdondert door de entourage. Als Dumaire meer ervaring opdoet kan dit een zeer leuk span worden voor de toekomst. Het ereklasse span Cognac en Tidalburga liepen wederom een goede koers. Dit keer was Lambertus Huckriede met Business en Zilver net een maatje te groot. Wij behaalde een 2e plaats.

Oranje boven voor Cognac en Tidalburga

27 april '15
Koningsdag werd traditioneel 'gevierd' tijdens het oranjeconcours in De Bilt. Emaire startte de dag met een goede vlakke koers. Zonder fouten te maken liep ze naar een 5e plek, helaas net niet bij de overrijders. Nico was dik tevreden over de merrie die steeds meer progressie boekt. Daarna was het de beurt aan Cognac (Foto) in de Grote Limiet, Cognac kwam zeer sterk binnen en liep voor het overrijden naar de 2e plaats. Door stuurfouten van con-collega's kwam Cognac bij het overrijden niet helemaal uit de verf waardoor Cognac kelderde naar een 5e plaats. Annemieke besloot geen damesnummer te rijden omdat Cognac hierna nog 2x zou moeten lopen en dit was geen onverstandige beslissing. Tijdens de ereklasse spannen liep Cognac met (Koningin) Tidalburga naar een mooie overwinning. Gelijk gesteld en zonder fouten voerde het span de boventoon. Tijdens de rubriek Tandems zette dit stel nog eens de beste beentjes voor. Ze behaalde een tweede plaats, Stal Mekkes won deze rubriek.

Benningbroek

Enkele dagen eerder kwam Nico aan start in Benningbroek. Emaire liep daar een rommelige koers en behaalde een 4e plaats in de kleine limiet. Cognac liep in de grote limiet naar een 3e plaats achter Enciedency van Mark Rook en Celano van Dicky Veerman. Het span Cognac en Tidalburga behaalde een 2e plaats achter de grootste concurrent van vorig seizoen, Zavanno en Celebration van Stal Haarsma.

Balkbrug

Tijdens de Noordelijke Tuigpaardendag in Balkburg had Nico weer de 3 vossen, Cognac, Tidalburga en Emaire mee. Cognac liep in de Grote Limiet naar een 2e plaats achter Bastiaan van E. vd Veen. De pers schreef hierover het volgende: "De limietklasse was voor de imponerende Bastiaan (v.Saffraan) met Erik van de Veen. Actie, front, zweefmoment en uitstraling, Bastiaan heeft het allemaal in huis. Nico Calis kon daarna zijn Cognac (v.Whiskey HBC) opstellen, een vos die altijd een mooie verrichting laat zien. Bron: kwpn.nl"

Emaire (foto) en Tidalburga liepen in merrie rubrieken, eerst werden zij aan de hand getoond en daarna mochten ze terugkomen in tuig. Emaire liet aan de hand goede stukken zien maar voor de kar werd ze erg druk en maakte ze het zichzelf niet makkelijk. Emaire behaalde een mooie 5e plaats en Tidalburga volgde haar op de voet met een 6e plaats. De rubriek werd gewonnen door Den Roos gevolg door Diene II, Fureda, Castilla BH daarna volgde Emaire en Tidalburga. De pers schreef het volgende: "Daarna volgde de stermerrie Emaire (Manno x Limaire keur pref van Fabricius, fokker J. Kramer uit De Goorn) met en van Nico Calis. Het werd 76-77 voor de bruisende Emaire die veel kan maar soms graag zelf het moment bepaalt. Bron: Kwpn.nl"

Ambt Delden

In Ambt Delden liep Emaire in de kleine limiet naar een 5e plaats. Cognac liep in een zeer sterke groep naar een derde plaats. Deze zeer sterke rubriek werd gewonnen door de heel apart showende Fantijn (v.Patijn) van gebr. Van Manen gereden door Robbie van Dijk. Kees Kimenai reed Bi-jenny naar een tweede plaats. Cognac liep later met Tidalburga naar de overwinning bij de spannen.

Cognac oppermachtig in Bathmen

9 maart '15
Tijdens het meerdaags evenement Bathmen te Paard werden op vrijdagavond diverse aangespannen rubriken verreden. Nico startte in de kleine limiet Emaire, Emaire haalde een zeer verdienstelijke 3e plaats achter 2 grote paarden Eribo v. Manno (L. Veerman) en Ewout v. Waldemar(B. Franken). Tidalburga was in de open klasse iets te loperig waardoor ze de kansen op een hoge klassering verspeelde en op de vierde plaats strandde.

Nico won wel de hoge limiet met een sterk en ruim bewegende Cognac voor Annelies Adriaansen met Benderose M. Helaas waren er bij de tweespannen maar 2 deelnemers waardoor er van een echte wedstrijd geen sprake was. Cognac en Tidalburga liepen wederom sterk en gelijk op en behaalde ook hier een eerste plaats. Gerard vd Meulen kwam hier 2e.

Naast de concourspaarden had Nico ook de 5 jarige merrie Fleur meegenomen. Fleur wordt momenteel klaargemaakt voor het wedstrijd seizoen en lijkt het allemaal goed op te pakken. Later de week zal er meer over deze merrie worden geplaatst.

Cognac en Tidalburga veroveren harten van publiek

7 januari '15
Tijdens de 1e bezichting van de jonge hengsten op het NHC in Ermelo waren er ook wedstrijden voor concourspaarden verreden. Emaire begon in de Kleine Limiet, bij binnenkomst liet ze erg goede stukken zien, helaas door de drukte in de baan kon ze deze vorm niet vasthouden. Ze behaalde slechts een 5e plaats. Tijdens de Ereronde deed ze er nog een schepje boven op en liet zien dat er dit jaar met haar rekening gehouden moet worden.

Cognac liep in de Grote Limiet een zeer goede koers, helaas kon de jury zijn optreden niet waarderen waardoor een niets meer in zat dan een magere 3e plaats.

En dan het span. Tidalburga mocht na een jaar rust weer naast Cognac plaats nemen voor de wagen. Gedurende de koers begon het span steeds erin te klimmen. Het aanwezig publiek stak haar mening niet onder stoelen of banken en liet blijken in dit span een duidelijke winnaar te zien. De jury zag dit helaas niet en beoordeelde het optreden met een tweede plaats.

De aanwezige pers schreef later het volgende:

Bron: www.kwpn.nl Bij de tweespannen had het publiek duidelijk een andere winnaar dan de jury. Oranje was er voor Derk Jan Mekkes met Primeval Varanno en PrimeVal Wizkids Gonda (v.Larix). Het publiek had zijn zinnen echter gezet op het span Cognac (v.Whiskey HBC) en Tidalburga (v.Manno), een heel rijk span tuigtypische vossen met veel front dat het moest doen met plaats twee.

Bron: Het Showpaard In Ermelo was nog een spannende tweespanrubriek waar het publiek zich niet onberoerd liet. Drie spannen reden af en deden niet veel voor elkaar onder was de mening van de jury. De plaatsing ging van achter naar voren en Leendert Veerman mocht derhalve als eerste opstellen met de Besterly paarden Eribo en Amadeus. Derk Jan Mekkes met Varanno en Wizzkids Gonda en Nico Calis met Cognac en Tidalburga streden om de winst waarbij Nico de meeste fans had. Zijn span ging meer en meer tegen elkaar opklimmen en gingen sterk over de benen. De vossen van Derk Jan waren meer eenheid als span qua kleur en aftekeningen, maar in beweging moesten ze wel toegeven op die van Nico. De jury besliste in het voordeel van Mekkes en dat was duidelijk niet de keuze van het publiek!

Hieronder een link naar het filmpje van de rubriek tweespannen.

Emaire behaald keurpredikaat

31 oktober '14
Vrijdag 31 oktober behaalde Emaire het keur-predikaat. Ze ontving van de juryleden slechts 76 punten. Hieronder het filmpje van haar verrichting!

Disaronno verkocht

8 oktober '14
Inmiddels heeft de Keurmerrie Disaronno onze stallen verlaten. Ze gaat haar carriere voortzetten in de mensport. We wensen de familie de Leeuw heel veel succes en hopen dat ze net zoveel plezier van haar zullen beleven als wij hebben gedaan de afgelopen jaren.

Outdoor-seizoen voorbij

8 oktober '14
Nu de herfst is begonnen bekend dit ook het einde van het Outdoor-seizoen van de tuigpaarden. We zullen u weer even 'bijpraten' over de laatste concoursen in September
Workum
De laatste woensdag van September staat altijd in het teken van het Statenconcours in Workum. De eerste rubriek die verreden werd begon met regen. Helaas stopte het niet meer met regenen waardoor het bestuur besloot de rest van het programmma af te gelasten. Hierdoor kwam alleen Emaire aan de start, ze behaalde een 6e plaats.

Hoogland
Traditiegetrouw gaan wij tevens elk jaar naar het Dorpsfeest in Hoogland. Cognac kwam in in grote limiet (nationaal) naar een 5e plaats. Bij de fokmerries behaalde Zuwalda een 6e plaats. Daarna was het span aan de beurt, Harry Schuit had hiervoor hetzelfde span als een week eerder ingespannen en liep nu nationaal naar de 2e plaats, Nico reed naar een 4e plaats met Zuwalda en Emaire. In Hoogland werd ook het Nederlands Kampioenschap tuigpaarden onder het Zadel verreden. Marie-Jose had zich laten overhalen om hiervoor Ustin de baan in te sturen. Dit bleek helemaal geen verkeerde keuze te zijn. Ustin liep af en toe iets diep, maar over de benen liep hij erg goed. Ze behaalde een zesde plaats. Daarna zou Nico deelnemen aan het NK Tweespan voor de Oogstwagen, echter bleek bij de geleende wagen geen tuigen te zitten waardoor deelname helaas niet mogelijk was. De dag werd afgesloten door een show waarbij 10 vierspannen in de baan kwamen.

De Purmer
Een dag later mochten we naar De Purmer (Purmerend) voor het laatste West-wedstrijd van dit seizoen. Nico startte de dag met Zuwalda in de grote limiet. Ze liep een goede koers en behaalde een 3e plaats. Cognac debuteerde in de Openklasse met een tweede plaats. Daarna werd het kampioenschap kleine limiet verreden. Emaire liep met stukken een wereld koers, helaas stonden haar grote fouten teveel in de weg om een hogere plek dan de 3e te bemachtigen. Emaire liet bij stukken wederom blijken over veel kwaliteit te beschikken. Celano van Dicky Veerman mocht het erelint opeisen. In de damesrubriek wist Cognac met Annemieke wel het oranje lint binnen te halen. Daarna was het de beurt aan de spannen, Harry Schuit had Cognac dit maal als inleenkracht naast Santiago gespannen omdat Walskoning een eerder een ijzer verloor. Dit span klapte erop en behaalde een 1e plaats voor Nico met Zuwalda en Emaire. Al met al kunnen we terugkijken op een goed seizoen bij de Regio West

Luttenberg
Tijdens CH Luttenberg werden tevens de eerder afgelaste Hippiade rubrieken verreden. We begonnen de dag met Emaire welke in de kleine limiet Nationaal naar een goede 4e plaats liep. Emaire liep een (bijna) foutloze koers en lijkt de stijgende lijn te pakken te hebben. Cognac werd daarna ernstig ondergewaardeerd met een 7e plaats. Het limietspan Zuwalda en Cognac liepen tevens een topkoers maar werden tevens ondergewaardeerd met een 4e plaats. Daarna kwam Annemieke aan start met Cognac tijdens het Kampioenschap Dames, Annemieke had Cognac goed bij de les wat resulteerde in een plek bij de kopgroep. Na het overrijden behaalde Annemieke een 4e plaats.

Drogeham
Op 6 september reisde we af naar Drogeham voor het enige Sterrenconcours dat Nederland rijk is, tijdens de rubrieken Grote Limiet, Ereklasse, Dames en Tweespan strijden de beste combinaties van Nederland tegen elkaar. Cognac had zich gekwalificeerd voor de grote limiet, hij liep een hele goede koers en stevende af naar een plaats in de kopgroep, helaas na dat de eerste paarden werden binnengeroepen raakte een van de oplegijzers los waardoor Nico noodgedwongen moest opstellen. Bij de tweespannen had Cognac zich gekwalificeerd met Walskoning, ze liepen een top koers en behaalde een 3e plaats.

Clubdag-WEST
Zondags na Groningen was Annemieke weer terug van vakantie en kon gelijk weer mee naar de Clubdag van Regio West, door de aanhoudende regen werd deze dag gehouden in de binnenhal van de Koggenruiters in Benningbroek. De enige officiele rubriek van de dag was de Finale van de Competitie. Dustina (ster v. Waldemar) liep hier een goede koers en behaalde een 3e plek, dit was tevens haar positie in de einduitslag. De finalerubriek EN de gehele competitie werd gewonnen door Fantast (v. Manno) met Willem vd Gugten. Wij feliciteren de familie van der Gugten van harte met het behalen van dit resultaat. Naast de 'gewone' rubrieken was er ook geen rubriek Tuigpaarden gereden door Grooms, speciaal voor deze dag hadden wij een nieuwe groom aangenomen. Piet Eerhart ment al enige jaren en heeft vorig jaar Gorbatjov bij ons gekocht, Piet en zijn vrouw Jeannette, zijn inmiddels 'besmet' met het tuigpaarden virus en zodoende nam Piet ook deel tijdens deze wedstrijd. Hij haalde met Cognac een derde plek. Dit smaakte naar meer. Piet is zelfs voornemens zijn rijvergunning volgend jaar te halen.

Groningen
Woensdags na Doornspijk is Nico afgereisd naar Groningen. Tijdens het "Gronings Onzet" wordt altijd het concours gehouden in het stadspark. Dit jaar werd hier het NK Klavertje Drie verreden, Nico spande hiervoor Cognac met 'invaller' Walskoning voor de kar en (ex-) dressuurpaard Ustin voorop in het klavertje drie. Helaas was Ustin even vergeten hoe dit spelletje in zijn werk gaat waardoor hij meerdere keren omdraaide en Nico werd verzocht de baan te verlaten. Uiteraard was dit niet de enige rubriek die verreden werd. Emaire kwam aan start in de kleine limiet, ze maakte he;aas weer veel fouten waardoor er genoegen moest worden genomen met een 9e plaats. In de grote limiet behaalde Congac een 7e plaats. Tijdens de Ereklasse tweespannen liepen Cognac en Walskoning een goede koers, helaas verloor Walskoning een ijzer waardoor Nico zich moest opstellen op de laatste plaats.

Doornspijk Hippiade
Doordat aan het begin van het seizoen CH Doornspijk afgelast werd in verband met het slechte weer werd dit verplaatst naar 23 augustus. Tevens zouden tijdens dit concours de Hippiade rubrieken werden verreden. We hadden ons voor alle 3 de rubrieken geplaatst, Ereklasse (Cognac) , Tweespan (Cognac en Disaronno) en Damesklasse (Cognac). Helaas viel deze dag wederom letterlijk 'in het water'waardoor de rubrieken halverwege de dag weder afgelast. Emaire behaalde nationaal in limiet een 7e plaats en Zuwalda behaalde een 11e plaats. Daarna kon er weer worden ingeruimd.. De overige Hippiade rubrieken worden verreden tijdens CH Luttenberg op 13 september.

Tuigpaardendag

22 augustus '14

Afgelopen zaterdag was het de 30ste keer dat de Nationale Tuigpaardendag georganiseerd werd. Deze dag gingen we even terug naar het verleden. De Tuigpaardendag is ooit begonnen met de kreet "Span in die merrie" en de eerste keer werd de dag geopend met een rubriek Tuigpaardmerries voor de Dresseerwagen.

En nu werd de dag ook op deze manier geopend, Zuwalda werd voor de Dresseerwagen gespannen en haar merrieveulen Juwalda deed vrolijk haar rondje mee. Daarna was het snel omspannen, Zuwalda reed namelijk in de eerste rubriek ook mee tijdens het 8 jaar en oude merries kampioenschap. Helaas kon Nico haar niet helemaal recht krijgen tijdens de koers waardoor helaas een laatste plaats werd behaald. Echter verdiendde ze hier wel een kist appels mee.

Daarna was het de beurt aan Disaronno, ze liep een geweldige koers en maakte het nummer 1 Castilla BH van erg moeilijk, ze behaalde een 2e plaats en kwalificieerde zich hiermee voor de Finale Der Nationale. Daar mocht ze helaas niet mee overrijden, ze behaalde ex aquo een zesde plaats.

Vervolgens mocht Emaire aantreden, Emaire liep een geweldige koers en liep een foutloze koers! De Arbiter moest eraan te pas komen om een keuze te maken voor de tweede plaats, helaas koos de arbiter voor Enzydancy (v. Torino) van Marc Rook.

Later op de dag nam Marie-Jose met Ustin deel aan een show over de veelzijdigheid van het Tuigpaard, Ustin loopt tegenwoordig in de Inter I dressuur maar liet zien dat hij het 'Tuigpaarden-kunstje' nog niet was verleerd en gaf een mooi showtje weg. De dag werd afgesloten met een mooie slotshow. Dit jaar kwam 5 vijfspannen in diverse aanspanningen de baan in. Wij hadden gekozen voor een Domino aanspanning waarbij Zuwalda en Bominster van Joop Schuit voor de kar stonden, Ustin het midden paard was en Cognac met wederom een nieuwe spanmaat Santiago het voorspan vormde. Het 5 span liep als het nooit anders had gedaan Nico stuurde de 5 probleemloos door de piste.

Tweespan Kampioen regio West

21 augustus '14

Alweer enkele weken verder...en dus tijd voor een nieuwe update.

Rijs 2 augustus
Waar onze drukke week begon in Voorschoten, gingen we zaterdags verder in Rijs. Hier werd het Nederlands Kampioenschap 4 Spannen verreden. Nico had hiervoor Disaronno en Cognac voorop gezet en de kar werd getrokken door Zuwalda en Villeneuve (Van Bon) die we geleend hadden van Etienne Raeven. Het vierspan liep een goede foutloze koers en behaalde een vierde plaats. Ook kwam Nico met het Ereklasse span Disaronno en Cognac aan de start. Het span liep een geweldige koers en even leek het erop dat de arbiter moest gaan kiezen tussen Haarsma en ons, echter besloot de jUry om het span van Koetsier er nog tussen te plaasten wat voor een ieder als een verrassing kwam.

Sanpoort 3 augustus
Een dag na Rijs mochten we naar Sanpoort. Hier werden maar liefst 2 kampioenschappen verreden. Cognac was uitgenodigd om als een van de limietpaarden deel te nemen aan het Openklasse Kampioenschap. Cognac liep wederom een geweldige koers en maakte het nog even spannend. Hij behaalde een tweede plaats achter Santiago van Wilco vd Wijngaard. Hiermee plaatste Cognac zich voor de Hippiade en liet hij zien zich makkelijk aan de Open Klasse paarden te kunnen meten. In de kleine limiet liep Emaire een goede koers maar helaas zat er voor haar geen hogere klassering in als plaats 7. Dustina liep daarintegen wel met gemak naar een top 3 klassering in de competitie. Nico startte haar zonder hulpmiddelen en dit pakte goed uit. Dustina liep foutloos naar een 3e plaats. Uiteraard werd de rubriek weer gewonnen door Fantast van Willem vd Gugten die tot nu toe ongeslagen is in de competitie. Daarna was het de beurt aan het Tweespan Kampioenschap, doordat Harry Schuit in de Open Klasse een ijzer verloor kon hij helaas niet deelnemen aan dit Kampioenschap. Disaronno en Cognac liepen zonder enige moeite naar de 1e plaats. Deze titel had Nico nog niet in zijn collectie en uiteraard was hij hier heel blij mee.

Opmeer 4 augustus
We konden niet heel lang stilstaan bij het behaalde succes, want maandagochtend vroeg gingen we weer op pad naar Opmeer. Gelukkig hadden we een 'thuiswedstrijd'. Emaire beet het spits af in de Kleine Limiet. Emaire was goed bij de les en liep naar een tweede plaats! Achter Eelke met Gabe van de Bosch. In de Grote Limiet reed Nico Zuwalda, Zuwalda liep een goede vaste koers, ze behaalde een 6de plaats. Daarna was het de beurt aan het Dames Kampioenschap Regio West, Annemieke reed met Cognac een foutloze koers, ze behaalde een derde plaats. Amaretto met Evelien Langerijs behaalde het kampioenschap en werden gevolgd door Vonko. Marie-Josť reed met Disaronno naar een 5e plaats en mochten helaas niet mee overrijden.

Het verslag van de Tuigpaardendag volgt zo spoedig mogelijk, we zijn namelijk nog in afwachting van de ondersteunde foto's.

Update concoursmaand Juli

1 augustus '14

Afgelopen maand hebben wij verzuimd de site bij te werken over de concoursen. Hierbij zullen wij dit alsnog doen.

Putten 2 juli
In de Kleine Limiet kwam Emaire als eerste aan te start van de dag. Emaire liep over de benen een goede koers, helaas was ze te diep in het front waardoor er geen hogere klassering in zat dan een 12e plaats. In het Limietspan liep Emaire naast Zuwalda van Cees Dekker naar een 5e plaats. De beide merries hadden lang nodig om 'in' het ritme te komen. Annemieke reed met Cognac voor het eerst voor de Dameskar naar een 5e plaats en mocht net niet mee overrijden.

Bij de Tandems reed Nico Zuwalda met Cognac voorop. Cognac had duidelijk wat moeite met zijn nieuwe positie voorop in het Tandem. Deze plek werd de afgelopen 8 jaar al ingenomen door Tidalburga. Cognac werd gedurende koers wat lang, toch behaalde Nico met zijn nieuwe Tandem een 3e plaats.

Meerkerk 5 juli
Tijdens het ochtend programma kwam het Cizandro veulen van Zuwalda in de baan. Juwalda D liet zien over een actievol voorbeen te beschikken, helaas was de jury niet overtuigd genoeg om haar door te laten naar de Nationale Veulenkeuring, wel behaalde ze een eerste premie.

In de competitie liep Dustina naar een 4e plek. Dustina liep een goede koers, doordat de eerste 3 geplaatste paarden over veel front beschikken kon Dustina hen (nog) niet kloppen. In de kleine limiet liet Emaire wederom een goede koers zien, de fouten bleven beperkt helaas zat er vandaag weer geen hoge klassering in, ze moest genoegen nemen met een 7e plaats. In de grote limiet liep Cognac naar een 5e plaats en bij de dames zat er niet meer in dan een 6e plaats. Nico startte Zuwalda ook in het kampioenschap Fokmerries regio West, Zuwalda was al 2 jaar niet in het enkelspan in actie gekomen. Ze liep een hele sterke koers, de jury wist dit niet te waarderen en plaatse Zuwalda achterin de groep.

Nieuw Weerdinge 12 juli
In de kleine limiet liep Emaire een goede koers, doordat er veel deelname was besloot de jury een tussengroep overrijden waarbij Emaire de kans kreeg zich bij de kopgroep te vervoegen, helaas kon ze hierin geen pottenbreken en bleef op de 8e plaats staan. In de grote limiet had de jury een hoek uit gekozen om de paarden te beoordelen, dit was helaas niet in het voordeel voor veel paarden. Cognac strandde eveneens op een 8e plaats. In de limietspannen liepen Emaire en Zuwalda naar een nette 5e plaats. Het ereklassespan Disaronno en Cognac liepen een ijzersterke koers waarin zij leken af te steven naar de overwinning, helaas verloor Disaronno net voor het opstellen een ijzer. Daarna werd het Nederlands Kampioenschap Tandems verreden, Cognac en Zuwalda liepen een goede koers zonder fouten. Cognac werd gedurende de koers wat lang waardoor Nico een 8e plaatst behaalde.

Middenmeer 13 juli
Annemieke had met Butterscotch (v. Vikking) haar rentree in de baan nadat Butterscotch een veulen kreeg. Het veulen bleef thuis en Annemieke ging naar de Kringkampioenschappen. In de eerste proef was Butter een beetje stout en kleefde ze erg richting de auto. In de tweede proef ging het al stukken beter en behaalde 187 punten!

Venhuizen 17 juli
Annemieke had de smaak te pakken en ging Donderdags na Middenmeer gelijk weer van huis. De eerste proef liep Butterscotch erg goed aan de hulpen en leek een winstpunt in het vooruitzicht, helaas dacht de jury hier anders over en waardeerde de proef op 166! punten. De tweede proef was de merrie erg onrustig en behaalde ze 176 punten.

Dwingeloo 19 juli
Onder tropische omstandigheden reisde Nico alleen af naar Dwingeloo. Daar startte hij Cognac in de grote limiet. Cognac liep een goede koers en leek weinig last van de warmte te hebben. Hij liep met gemak naar een 6de plaats. Het limietspan Emaire en Zuwalda liep een constante koers en werden 3e. Daarna was het de beurt aan het ereklasse span Disaronno en Cognac. Dit alcoholische span liep een zeer sterkte koers waarbij de Arbiter hen een tweede plaats toebedeelde.

Schoorl 19 juli
Terwijl Nico naar Dwingeloo ging, laadde Annemieke haar merrie op om naar het eveneens tropische CH Schoorl te gaan. De eerste proef werd verreden op een erg onregelmatig terrein, daarbij werd Butterscotch midden in de proef gestoken door een daas. Ze behaalde 176 punten. De tweede proef ging veel beter waarbij Annemieke meer de rust kon behouden. De jury waardeerde dit met 187 punten En de 1e plaats!! Inmiddels staat de stand op M1 +3

Norg 29 juli
Nadat wij op maandagavond in Voorschoten zijn geweest om hier een show te verzorgen (hierover later meer) ging op Dinsdag de reis naar het Drentse Norg. Cognac werd in de grote limiet zeker niet overgewaardeerd met een 10e plaats. Hij liep een goede koers en had ook wel enkele plaatsen hoger gemogen. Het limietspan had goede stukken maar had ook nog genoeg punten ter verbetering. De andere deelnemers hadden dit ook. Zuwalda en Emaire behaalde een 4e plaats. Het ereklasse span werd niet gestart omdat in Norg het Nederlands Kampioenschap werd verreden en Nico niet voldoende gestart had om hier aan mee te mogen doen. Wel startte hij later nog het klavertje drie, Disaronno Cognac en voorop Zuwalda. Het span liep gelijk op en Zuwalda liet zich ook goed zien helaas verloor zij na het van handveranderen een ijzer waardoor we genoegen moesten nemen met een 6e plaats. Traditiegetrouw wordt de dag afgesloten met het 'Sprookje van Norg' dit jaar mochten wij ook hieraan deelnemen als 'Marathon'-aanspanning hadden wij Disaronno en Cognac voor de marathonkar gezet, nadat het verplichte onderdeel klaar was, werden wij verzocht nogmaals in de baan te komen om een rondje 'GAS te geven' de paarden hadden hier erg veel plezier in! Er is hiervan een filmpje beschikbaar, we zullen dit z.s.m. online zetten.

Texel 31 juli
Na een dagje rust gingen Nico en Annemieke donderdags naar de Landbouwdag op Texel. Dit altijd goed georganiseerde evenement werd dit jaar voor de 30ste maal georganiseerd op de laatste donderdag van Juli. Emaire startte de dag in de kleine limiet. Op het voorterrein leek Emaire heel goed in vorm te zijn, helaas duurde het extreem lang voordat ze de baan in kwam waardoor haar concentratie ver te zoeken was. Nico moest genoegen nemen met een laatste plaats, gelukkig wel met een zak voer. Daarna startte hij Zuwalda in de Grote Limiet. Zuwalda liep als vanouds, helaas wist de jury haar niet te waarderen waardoor ook zij een zak voer mee mocht nemen. vervolgens nam Nico met Emaire deel aan het Open Texels Kampioenschap aan de lange lijen, Nico liet ondanks zijn 'luchttekort' Emaire stukken apart bewegen, helaas kon ze niet op tegen andere concurrenten waardoor er weer een zakvoer werd binnengesleept. Het tweespan Cognac en Disaronno klapte er goed op, dit deden er echter meer. De rubriek werd gewonnen door Haarsma met Zavanno en Celebration daarna volgende Jordans met Oxcan en Barend waarbij Mekkes de rij met overrijdens sloot met Varanno en Wizzkid Gonda. Wij werden 4e. Annemieke sloot de dag af met Cognac in het Damesnummer. Ze kon Cognac goed bij de les houden en liep naar een 3e plaats achter Wizzkid Gonda met Hanneke Mekkes en Barend met Janneke vd Linden.

Komend weekend zullen wij aan de start komen in Rijs (NK Vierspannen), Santpoort (Kamp. Tweespan en Openklasse) en Opmeer (Kamp. Dames)

1, 2 en 3 in Valkenburg

23 juni '14
Dustina als 3 jarige

Zaterdag 21 juni werd op het terrein van de Castellumruiters te Valkenburg de vierde Valkenburgse Tuigpaardendag gehouden. Door een hoop afmeldingen waren de tuigpaardrubrieken dun bezaaid. Emaire (v. Manno) van Johan Kramer liep in de Kleine Limiet naar haar eerste overwinning. Emaire liep een sterke koers en lijkt nu echt in vorm te komen. Daarna was het de beurt aan Cognac (v. Whiskey) in de grote limiet. Het leek al snel een strijd te worden tussen Amaretto van Thijs Blankendaal en Cognac. Ameretto trok dit keer aan het langste eind en mocht de overwinning op zijn naam schrijven. Bij de nieuwelingen competitie hadden wij een nieuw talent mee. Dustina (v. Waldemar) (foto rechts) hebben wij pas enkele weken op stal staan, ze heeft de afgelopen 2 jaar als recreatiepaard gefungeerd en liep vandaag haar eerste koers. Tijdens de eerste ronde liep ze een erg sterke koers, ze werd als tweede binnengeroepen in de voorlopige opstelling. Bij het overrijden miste ze nog de conditie om haar vorm de hele koers vol te houden en begon hierdoor wat fouten te maken. Uiteindelijk behaalde ze met Nico een derde plaats. De rubriek werd gewonnen door Fantast van Willem van der Gugten. In de damesklasse duelleerden Cognac en Annemieke met Ameretto en Evelien Langerijs, opnieuw resulteerde dit in een overwinning voor Amaretto waardoor Annemieke genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Emaire en Disaronno in Valkenburg Om de tweespanrubriek te redden, hadden Nico en Harry Schuit twee gelegenheidsspannen geformeerd. Harry kreeg Cognac te leen en naast Walskoning klapte ze ergeweldig op en liepen zonder enige weerstand naar de overwinning. Nico spande voor de gelegenheid Emaire en Disaronno naast elkaar wat resulteerde in een tweede plaats gevolgd door Benno B en Zolina met Willem van der Gugten.

Concours seizoen van start in Baaium

8 juni '14
Cognac tijdens de Grote Limiet

Dit weekend gingen Annemieke en Nico dit jaar voor het eerst met de tuigpaarden van huis. Op terrein van de Fam. Holtrop werd voor de eerste maal CH Baaium georganiseerd. Emaire (v. Manno) van Johan Kramer mocht als eerste aantreden. Ze liep een nog wat rommelige koers met enkele fouten, Nico was echter zeer tevreden, mede doordat ze thuis ook veel progressie maakt ten opzichte van vorig jaar.

Daarna was het de beurt aan Cognac (v. Whiskey HBC). Cognac liep een hele sterke koers en werd als 1e binnengeroepen. Na het overrijden werd Varanno van de Familie Mekkes sterker en versloeg daarbij Cognac wat voor hem een 2e plaats opleverde. Annemieke reed Cognac ook tijdens het Damesnummer. Annemieke reed Cognac naar een derde plek achter Wizzkid's Gonda met Hanneke Mekkes en Sunlight met Nellie Schep- Haarsma.

Als tweespan startte Nico Cognac en Disaronno, Disaronno heeft nog maar 4 voor de kar gestaan sinds ze haar veulen van Delviro kreeg. Desalniettemin liep het span erg gelijk en mocht tevens als 1e binnenkomen. Tijdens het overrijden begon het span iets af te zwakken waardoor Nico genoegen moest nemen met een derde plaats. De rubriek werd gewonnen door Ule Haarsma met Zavonno en Celebration en Dirk Jan Mekkes behaalde een 2e plaats met Varonno en Wizzkid's Gonda. Twee spannen die nationaal in de ereklasse lopen!

Kortom een zeer geslaagd begin van het seizoen!

Weer 2 veulens

25 mei '14

Afgelopen week zijn er weer 2 veulens geboren.

Dora (ster v. Wodka) schonk het leven aan een mooi merrie veulen van Emilano (foto).

En Tidalburga (Keur Prestatie v. Manno) zette een bruin hengstveulen van Atleet op de wereld.

Tevreden eigenaren van Gorbatsjov Amani

13 mei '14

Op zoek naar een nieuw paard kwamen wij in het voorjaar van 2013 op stal bij Nico Calis.

Een jong paard was niet echt ons doel. Gorbatsjov Amani, Patijn x Manno was toen net 2 jaar en nog een echte 'baby'. Maar Gorbi wilden wij toch ook wel even los zien. Toch maar even kijken hoe hij door de baan ging. Wat een beweging en mooie gangen!

Wij waren toch wel geinteresseerd. Wij hoefde hier niet zo lang over te denken. Omdat Gorbi nog zo jong was mocht hij eerst nog de hele zomer de wei op in Groningen samen met Nico zijn andere jonge paarden. Eind oktober hebben we Gorbi daar opgehaald en laten castreren.

Vanaf November hebben we hem thuis in Santpoort op Stal Hofstede Kruidberg. Hier voelt hij zich helemaal thuis.'s Nachts op stal en overdag spelen in de wei met 2 ruinen. Inmiddels begint hij op een echt paard te lijken en meet al 1.73! De maand april is Gorbi bij zijn fokker Nico Calis wezen logeren. In die weken heeft Nico hem beleerd voor de wagen. Dit heeft hij super geleerd en loopt voor de wagen of hij nooit anders heeft gedaan. Heerlijk!!

De komende tijd mag Gorbi nog lekker van het gras genieten en 1 a 2 x in de week loopt hij even voor de wagen of aan de longe. Zo onderhouden wij hetgeen hij heeft geleerd. In het najaar gaan we dit uitbreiden en de menlessen bij de Zaanse ruiters weer oppakken. Met als doel weer men wedstrijden te rijden. Ook zullen wij zeker nog van Nico Calis zijn kennis en ervaring gebruik maken voor de carriere van Gorbatsjov. Tegen de winter of in het voorjaar wordt Gorbi zadelmak gemaakt.

Kortom wij zijn blij met onze Gorbatsjov Amani

Piet en Jeannette Eerhart

Jack Daniels

3 mei '14
Hengstveulen Delviro x Disaronno (Keur v. Victory)

Weer een merrieveulen

30 april '14

Afgelopen maandag heeft Warana (Keur v. Marvel) een merrieveulen van Atleet op de wereld gezet. Jarana mocht vandaag even buitenspelen.

Gorbatjov weer naar huis

26 april '14

Enkele weken geleden hebben wij onze eigen gefokte Gorbatsjov (Patijn x Suwalda (Ster v. Manno)) weer 'thuis' gekregen om hem te beleren voor de kar. Afgelopen week is hij weer naar huis gegaan. Zijn eigenaren, Piet en Jeannette Eerhart, zijn erg blij met deze grote ruin. Het komende jaar zullen zij hem rustig verder trainen en volgend jaar zullen ze hem gaan starten in de menwedstrijden.

Veulens op de foto

13 april '14

Zojuist hebben de jonge veulens op de foto gezet.

Joker (Endre x Keur v. Manno (Cawarana))

Joy-Idee (Bentley x Twinkidee)

Jean Pierre (Avion Pierre x Bustina)

Veulens in het avond zonnetje

1 april 2014

Vandaag liepen de veulens lekker in het land, Annemieke maakte de volgende kiekjes Jean Pierre (Avion Pierre x Bustina

Joker (Endre x Cawarana)

Justina (Patijn x Rustina)

Voorjaar begonnen

6 maart 2014

Met de eerste zonnestralen, zijn inmiddels de eerste twee veulens ook geboren. Rustina (v. Manno) heeft inmiddels een bruin merrieveulen op de wereld gezet. Deze merrie is vernoemd naar oma Justina. Een dag later zette Cawarana (v. Manno) een bloedmooi hengstveulen van Endre (v. Marocco Field Marshall). Dit hengstje heeft een voskleur en het geheel wordt afgemaakt met 4 witte benen en een mooie bles. Het wachten is op de rest. De komende maanden zullen er nog veulens geboren worden van Atleet, Delviro, Avion Pierre, Bentley, Emilano en Farfan.